műtárgyszkennelés

Szobrok, mellszoborok, művészeti és kutatási gyűjtemények 3D digitalizálása

Pontos, háromdimenziós modelleket készítünk műtárgyakról, régészeti leletekről, domborművekről, kitömött állatokról, ill. csont fosszíliákról. Mobil 3D szkennerünk akkumulátorral is működik, ezért ideális az érzékeny és nehezen megközelíthető, mozgatható, szabad és zárt térben lévő elemek digitalizálásához. A szkennelési folyamathoz nem szükséges ragasztott jelölők alkalmazása, illetve maga a szkennelési folyamat semmiféle fizikai sérülést nem okoz a tárgyban. A szkennelés során a formára és színre vonatkozó információk egyidejűleg kerülnek rögzítésre. Ezután az összegyűjtött 3D szkennelési adatokból a szoftver egy valós, textúrával rendelkező 3D modellt hoz létre. A folyamat az adatok véglegesítésével zárul, a létrehozott 3D modellt ügyfeleink kérésére a kívánt formátumban adjuk át. A szkennelési szolgáltatáson kívül a generált 3D modellek további feldolgozása is szolgáltatásaink részét képezi, mint pl. ajándéktárgyak tervezése 3D modellezés alapján, 3D Rendering és Reverse Engineering.

Egy 3D szkenn modell különböző célokra használható

A 3D szkennelési technológia számos felhasználási lehetőséget kínál különböző intézmények (múzeumok, oktatási és kutatóintézetek stb.) számára. A 3D szkenn modell a műemlékvédelem mellett marketing- és értékesítési célokra is használható. A 3D digitalizálás lehetőséget biztosít a kül- és beltéri műtárgyak, illetve kiállítások archiválására, konzerválására és restaurálására. A létrehozott 3D adatokból 3D nyomtatóval vagy CNC-géppel pontos másolatok készíthetők. A digitális és plasztikus replikák lehetőséget nyújtanak a szakemberek, iskolások, egyetemisták számára, hogy az adott tárgyat anélkül tanulmányozzák, hogy az eredeti sérülést szenvedne. Emellett kiváló minőségű képek, online galériák és ajándéktárgyak készíthetők részletes 3D modellekkel.

3D Scan egy mellszoborrol Konrad Adanenauer elkeszitve az Artec evaval

3D digitalizálás kutatáshoz és műemlékvédelemhez

A konzerváláshoz és a tudományos vizsgálatokhoz nagyfelbontású 3D modellt készítünk.

3D Modell Konrad Adanenauer mellszobor

3D szkennelés 3D Viewerhez és ajándéktárgyakhoz

3D online galériához poligon redukált 3D modellt állítunk elő. Ajándéktárgyak gyártásához pedig optimált 3D modellt.

3D rendering kep Konrad Adanenauer mellszobor

3D szkennek 3D rendering képekhez

A beszkennelt műtárgyakról promóciós anyagok tervezéséhez nagyfelbontású 3D rendering képeket készítünk.

Megőrzés, helyreállítás és reprodukció 3D szkenneléssel

A 3D digitalizálás kiváló dokumentációs lehetőség a rongálódással fenyegetett szobrok valósághű megőrzésére. Az archivált 3D szkennelési adatok felhasználhatók a szobrok, mellszoborok vagy kiállítási tárgyak megőrzési, helyreállítási és reprodukciós céljaira. A restaurátorok precíz munkavégzését segíti az a tény, hogy a részletes 3D szkennelési modelleken pontos méréseket lehet elvégezni, mivel minden szögből megvizsgálhatóak. A digitális ábrák felhasználhatók öntőformák készítéséhez, amelyek alapján méretarányos reprodukciók készíthetők. A 3D szkennelési technológia a már sérült szobor digitalizálására és a modell szintjén a megrongálódott szobor eredeti, sérülésmentes állapotának visszaállítására is használható. Erre a célra a szkennelési szoftverrel létrehozott modellt a Reverse Engineering (visszamodellezési) eljárással lehet feldolgozni. A CAD programmal lehetőség van a sérült területek eredeti alakjának a helyreállítására.

Műemlékvédelem 3D szkenneléssel

Mobil 3D szkennerünkkel műemlékvédelmi célokhoz különböző méretű szobrokat digitalizálunk. Az általunk használt eszköz könnyű és nem szükséges elektromos hálózathoz csatlakoztatni. Ez optimális megoldást jelent a kültéri és a múzeumok szűk helyiségeiben található, nehezen megközelíthető szobrok 3D szkennelésére. A szkennelt tárgyat a 3D digitalizáláshoz szükségtelen mozgatni és jelölésekkel ellátni. Így az értékes műalkotások 3D szkennelése bárminemű veszélyeztetés nélkül elvégezhető.

Kutatási és művészeti gyűjtemények bemutatása és publikálása 3D szkennekel

A 3D modellek új lehetőségeket nyitnak a kutatási és művészeti gyűjtemények bemutatására és közzétételére. A 3D tartalom internetes és multimédiás megoldásokra használható, pl. online galériák, interaktív installációk és videoanimációk számára. Így helyszíntől függetlenül a digitalizált műtárgyakat a szakemberek, diákok vagy turisták online megtekinthetik. A háromdimenziós modellek minden szögből megtekinthetők és tanulmányozhatók. Ez nagy előny, különösen üvegvédett, törékeny vagy nagyméretű és nagy értékű múzeumi darabok esetén, mivel a tárgyakat részletesen és annak megsértése nélkül lehet megvizsgálni. A 3D szkennelési adatok 3D nyomtatók vagy CNC gépek segítségével felhasználhatóak az eredeti kiállítások másolatainak elkészítésére is.

A művészet háromdimenziós bemutatása

Ezen alkalmazási területeken a 3D-s szkennerünkkel digitalizáljuk a kiállításokat. Digitalizáláskor a készülék rögzíti a tárgy egzakt geometriáját és pontos textúráját. A 3D szkennelés adatai természetes színű, pontos modelleket hoznak létre. Az adatok elkészítése és optimalizálása után a kész modellek feltölthetők online galériákba a 3D Viewer alkalmazással.

Egyedi termékek létrehozása 3D szkenneléssel

A műtárgyak 3D digitalizálása révén egyedi termékek hozhatók létre akár kereskedelmi célokra is. Ezen termékek (például mellszobor, szobor és egyéb művészeti tárgyak) részletes miniatűr modelljei a 3D precíz szkennelési modellek alapján legyárthatók és szuvenírboltokban értékesíthetők. A miniatűr modellek elkészítéséhez számos anyag felhasználható (például üveg, műanyag, porcelán, bronz stb.). A digitális 3D modelleket nemcsak a beszkennelt szobor pontos példányainak előállítására lehet használni, hanem lehetőség van a 3D modell számítógépes módosításaira, illetve más 3D szkennelési modellekkel kombinált újraértelmezésére. Az új digitális alkotásokból ajándéktárgyakat (például kulcstartót, hógömböt, zenedobozt stb.) lehet készíteni. A 3D modellek átalakíthatók dombormű-motívumokká is, amelyek díszítőelemként megjelennek mágnesen, szappanon, ékszeren, csészén és más tárgyakon.

Művészeti ajándéktárgyak

3D modellezési munkánk folyamán számos terméket létrehoztunk már múzeumi szuvenírboltok számára. A mintamodell előállításához szükséges összes velejáró munkát is vállaljuk. Továbbá különböző szkennelési adatok alapján kérésre egyedi ajándéktárgyakat is létrehozunk. Az egyedi ajándéktárgyak és termékek létrehozásához a 3D szkennek modelljeit grafikai programban újratervezzük.

Fotorealisztikus Rendering képek marketing célokra

A marketing illetve egyéb iparágak nagymértékben támaszkodnak a digitális vizualizáció alkalmazására. A 3D grafikus program környezetben és világításban a termék vizuálisan optimális és tetszetős megjelenítésére van lehetőség.? A múzeumok számára a digitálisan generált képek felhasználása új lehetőségeket nyit a reklámanyagok létrehozása számára. A fotorealisztikus képek bannerek, plakátok és szórólapok tervezésére, így kiállítások és események hirdetésére is felhasználhatók. A képek a honlapon, az online és közösségi média felületein ideálisak marketingcélú felhasználásra.

3D rendering digitalizált művészeti tárgyakról

Az általunk beszkennelt műtárgyakról kiváló minőségű 3D rendering képeket készítünk. A fotorealisztikus megjelenítés szempontjából meghatározó a szkennelési modellek részletes pontossága. Az általunk használt 3D szkenner rögzíti a művészeti tárgyak pontos geometriáját, így a szkennelési szoftver az adatokból valós 3D modellt hoz létre. Ezt a modellt véglegesítjük és importáljuk a 3D grafikai szoftverbe, ahol 3D renderinget készítünk. Itt ábrázolhatjuk a 3D szobrot a forrásanyaggal, vagy más anyagokat rendelhetünk hozzá, mint például bronz, kő, márvány vagy arany. A programban a világítás és a kamera beállításait úgy kalibráljuk, hogy a műalkotások részletei a lehető legoptimálisabban jelenjenek meg. Végül a kész 3D összetétel folyamata a számítógépes programban 3D renderinggel végződik.

Portfólió

Így érhet el minket

1084 Budapest, József utca 15-17

+36 30 858 4274

info@3dlab.hu