öntőformák és prototípusok

3D szkennelés Rapid Prototypinghoz, Reverse Engineering-hez és öntvénygyártáshoz

3D szkennerünkkel pontos 3D szkennt készítünk az ipar, az orvostudomány és az építőipar számára. A hordozható 3D szkenner gyors és hatékony 3D digitalizálást tesz lehetővé közvetlenül a helyszínen. Az általunk készített poligon modelleket kérésre átadjuk az összes gyakori 3D formátumban (STL, OBJ, PLY stb.). A 3D digitalizálás mellett az általunk beszkennelt tárgyak rekonstrukcióját és felületvisszaállítását is vállaljuk.

Öntvénygyártás és Rapid Prototyping

A 3D nyomtatóval egy mintamodell készíthető a beszkennelt tárgyról. A kinyomtatott tárgy öntőforma előállítására vagy analitikai tárgyként a Rapid Prototypinghoz (gyors prototípusgyártáshoz) alkalmazható.

Reverse Engineering

A Reverse Engineering-gel (visszamodellezéssel) a 3D szkenn adatok feldolgozhatóak, ezt követően CNC-géppel prototípus készíthető, illetve geometriai analízis végezhető a 3D CAD konstrukciós adatokkal.

3D szkennelés ipari célra

Ipari termékeket digitalizálunk Reverse Engineering-hez és Rapid Prototyping-hoz.

3D szken egy labrol

3D szkennelés orvosi célra

3D emberi test-szkennt készítünk orvosi segédeszközök elkészítéséhez.

3D szkennek egy kerek, fali ornamentikarol egyesitve az artec studioban

3D szkennelés restauráláshoz

A negatív formák előállításához ornamentikát és fali domborműveket szkennelünk.

3D szkennelés Reverse Engineering és Rapid Prototyping eljárásokhoz

A CAD szoftverben történő használathoz a 3D szkennelési adatok CAD adatokká alakíthatók. A CAD programban a beszkennelt 3D modell a meglévő CAD modellel minőségellenőrzés végett összehasonlítható. Egy prototípus legyártása CNC gépekkel (például CNC marással) vagy generatív gyártási technikákkal (például 3D nyomtatással) történhet. Így a hibák és gyengeségek időben felfedezhetők, amik alapján tovább optimalizálható a termék és a teljesítmény.

Termékek digitalizálása ipari célra

Számos iparági tárgyat szkennelhetünk nagy pontossággal (0.1 mm) és felbontással (0.5 mm). Mobil szkennerünkkel a 3D digitalizálást a helyszínen gyorsan és hatékonyan végezzük el. A szkennelési folyamat során az adatok akár kétmillió pont per másodperc sebességgel észlelhetőek, amelyek szimultán kerülnek feldolgozásra. A szkennelési adatokat szoftver segítségével megtisztítjuk, egyesítjük és egy poligon modellbe fuzionáljuk. A kész 3D modellt STL formátumban további használatra átadjuk.

Vevői kérésre a teljes Reverse Engineering-et is elvégezzük és a 3D adatokat STEP vagy IGES formátumban átadjuk. A 3D szkennelési adatok és a CAD-adatok geometriai összehasonlítása naplózásra kerül és az ügyfelek rendelkezésére áll. Emellett vállaljuk olyan alkatrészek, szerszámok, tervezési modellek és prototípusok rekonstrukcióját és felületvisszaállítását, amelyek nem rendelkeznek CAD adatokkal.

A Reverse Engineering (visszamodellezés) lépései

1. Tárgy 3D digitalizálása

A szkennelési adatokból a szkennelő  szoftver egy 3D modellt számít ki ami poligonhalobol áll

Exportformátum: STL

2. Félautomatizalt visszamodelezés

A félautomatizalt vissszamodelezés révén szerves felületek jönnek létre.

Exportformátum: STEP/IGES

3. Parametrikus visszamodelezés

A manuálisan végrehajtott visszamodelezés révén rendezett felületek jönnek létre.

Exportformátum: STEP/IGES

Testreszabott protézisek és ortézisek készítése 3D szkennelés segítségével

Az egyedi gyártású egészségügyi kellékek alapfeltétele, hogy szükségszerűen alkalmazkodniuk kell az emberek egyedi anatómiájához. A személyre szabott ortopédiai termékeknél a pontosság a legfontosabb cél annak érdekében, hogy a betegek orvosi igényei kielégítődjenek. A 3D szkennelési technológia használatával az emberi testrészek digitálisan pontosan rögzíthetők, így a manuálisan elkövetett hibamérések kiküszöbölhetők. Ezáltal a méretpontosság és az adatérték szintje megnő. A szkennelési adatok alapul szolgálnak olyan speciális orvosi segédeszközök előállításához mint a protézisek, ortézisek vagy kerekesszékek. A 3D digitalizálás kevés időt vesz igénybe, így az adatfeldolgozás még aznap megtörténhet. A 3D modell alapján elkészített öntőforma kevésbé költséges és munkaigényes, mint a hagyományos mintavételi eljárások.

3D test-szkenn készítése ortopédiai célra

Ortopédiai célokhoz a személyes igényekhez alkalmazkodva vállaljuk az emberi test különböző részeinek szkennelését. Hordozható 3D szkennerünk lehetővé teszi a mobil, akár otthoni szkennelést is. Az általunk használt szkennelési technológia során kibocsátott fény semmiféle veszélyt nem jelent az emberi szervezet számára. A test(rész) formája a digitalizáció során pontos rögzítésre kerül. További felhasználásra a kész 3D modellt a kívánt 3D formátumban kérésre átadjuk.

Ornamentikák rekonstrukciója és reprodukciója 3D szkenneléssel

A régi épületek felújításakor a mennyezeten és falakon meglévő dekorációs elemek az állapotromlástól függően részleges vagy teljes visszaállítást igényelnek. Az ilyen típusú díszítések rekonstrukciójához és reprodukálásához a 3D szkennelés kiváló megoldást kínál, mivel a részletes 3D digitalizálás kiváltja az időigényes manuális mérési és modellezési folyamatokat.

Mennyezeti és falminták 3D szkennelése

3D szkennerünk segítségével méretarányos digitális ábrákat készítünk ornamentikákról, mint pl.: stukkó rozetta, díszléc. A fal- és mennyezeti dekorációkat 3D kézi szkennerünkkel közvetlenül az épületről szkenneljük be. Szkenneléskor a legtisztábban kivehető és épen maradt díszítési területekre koncentrálunk. A 3D szkennelés azonnal elkezdhető, mivel 3D mobil szkennerünknél nincs szükség kalibrálásra vagy ragasztott jelölők alkalmazására. Az adatgyűjtés után a szkennelési szoftver a 3D adatokból egy pontos poligonmodellt számol ki. Az épen maradt díszítési mintákról készült szkennek sokszorosításával és tükrözésével 3D grafikai programban rekonstruáljuk a teljes ornamentikát. Az általunk elkészített 3D modell alapján újrafelhasználható öntőforma készíthető. A hatványozottan sérült ornamentikák esetén az eredeti alak visszaállítása Reverse Engineering (visszamodellezési) eljárással történik. Ügyfeleink számára ez utóbbi szolgáltatás ugyancsak igénybe vehető.

Így érhet el minket

1084 Budapest, József utca 15-17

+36 30 858 4274

info@3dlab.hu