öntőformák és prototipusok

3D-s szkennelés rapid prototypinghoz, reverse engineeringhez és öntvénygyártáshoz

3D-s szkennerünkkel pontos 3D-s szkennt készítünk az ipar, az orvostudomány és az építőipar számára. A hordozható 3D szkenner gyors és hatékony 3D digitalizálást tesz lehetővé közvetlenül a helyszínen. Az általunk készített poligon modelleket, kérésre kiadjuk az összes gyakori 3D formátumban (pl: STL, OBJ, PLY). A 3D-s digitalizálás mellett az általunk beszkennelt objektumok rekonstrukcióját és felület visszaállítását is vállaljuk.

Öntvénygyártás és Rapid Prototyping

     A 3D nyomtatóval egy mintamodell készíthető a beszkennelt tárgyról. A kinyomtatott objektum öntőforma előállítására vagy analitikai objektumként a rapid prototypinghoz alkalmazható.

Reverse Engineering

A reverse engineering-el a 3D-s szkenn adatok feldolgozhatóak, ami után CNC-géppel prototípus készíthető, vagy geometriai analízis végezhető a 3D CAD konstrukciós adatokkal.

3D szken egy furogepröl

3D-s szkennelés az ipar számára

Ipari termékeket digitalizálunk reverse engineering és rapid prototypinghoz.

3D szken egy labrol

3D-s szkennelés orvosi célokhoz

3D emberi test-szkennt készítünk orvosi segédeszközök elkészítéséhez.

3D szkennek egy kerek, fali ornamentikarol egyesitve az artec studioban

3D-s szkennelés restauráláshoz

A negatív formák előállításához ornamentikát és fali domborműveket szkennelünk.

3D-s szkennelés Reverse Engineering- és Rapid Prototypinghoz

A CAD szoftverben történő használathoz a 3D szken adatok CAD adatoká alakíthatók. A CAD programban a 3D szkenn modell a meglévő CAD modellel minőségellenőrzés végett összehasonlítható. Egy prototípus legyártása CNC gépekkel (például CNS-őrléssel) vagy generatív gyártási technikákkal (például 3D-nyomtatással) történhet. Így a hibák és gyengeségek időben felfedezhetők, amik alapján tovább optimalizálható a termék és a teljesítmény.

Termékek digitalizálása az ipar számára

Számos iparági objektumot szkennelhetünk nagy pontossággal (0.1 mm) és felbontással (0.5 mm). Mobil szkennerünkkel a 3D-s digitalizálást a helyszínen gyorsan és hatékonyan végezzük el . A szkennelési folyamat során az adatok akár kétmillió pont per másodperc ebességgel észlelhetőek, amik szimultán kerülnek feldolgozásra. Az összegyűjtött szkennelési adatokat a szken szoftverben megtisztítjuk, egyesítjük és egy poligon modellbe fuziónáljuk. A kész 3D-s modellt STL formátumban további használatra adjuk át.

Vevői kérésére a teljes reverse engineering-et is elvégezzük és a 3D adatokat STEP vagy IGES  formátumban adjuk át. A 3D-s szkennelési adatok és a CAD-adatok geometriai összehasonlítása naplózásra kerül és az ügyfelek rendelkezésére áll. Emellett vállaljuk olyan alkatrészek, szerszámok, tervezési modellek és prototípusok rekonstrukcióját és felület visszaállítását, amelyek nem rendelkeznek CAD adatokkal.

Testreszabott protézisek és ortézisek készítése 3D szkennek segítségével

Az egyedi gyártású egészségügyi kellékek alapfeltétele, hogy szükségszerűen kell alkalmazkodniuk az emberek egyedi anatómiájához.  A személyre szabott ortopédiai termékeknél a pontosság a legfontosabb cél ahhoz, hogy a betegek orvosi igényei kielégítődjenek. A 3D szkennelési technológia használatával az emberi testrészek digitálisan pontosan rögzíthetők, így a manuálisan elkövetett hibamérések kiküszöbölhetőek. Ezáltal a méretpontosság és az adatértek szintje megnő. A szkennelési adatok alapul szolgálnak olyan speciális orvosi segédeszközök előállításához, mint a protézisek, ortézisek vagy kerekesszékek. A 3D-s digitalizálás kevés időt vesz igénybe, így az adatfeldolgozás még aznap megtörténhet. A 3D modell alapján elkészített öntőforma kevésbé költséges és munkaigényes mint a hagyományos mintavételek.

3D test-szkenn készítése ortopédiai célokhoz

Ortopédiai célokhoz az igényektől függően az emberi test különböző részeit szkenneljük. A 3D szkennerünk mobilitása lehetővé teszi a betegek otthoni szkennelését is. Az általunk használt szkennelési technológia fénye nem jelent semmiféle veszélyt az emberi szervezet számára. A test geometriája a digitalizáció során pontos rögzítésre kerül. További felhasználásra a kész 3D-modellt a kívánt 3D-s formátumban kérésre átadjuk.

Ornamentikák rekonstrukciója és reprodukciója 3D-s szkennekkel

A régi épületek felújításakor a mennyezeten, falakon meglévő dekorációs elemek az állapotromlástól függően részleges vagy teljes visszaállítást igényelnek. Az ilyen tipusú díszítések rekonstrukciójához és reprodukálásához a 3D-s szkennelési folyamat egy kiváló megoldást kínál, mivel a részletes 3D digitalizálás kiváltja az időigényes manuális mérési és modellezési folyamatokat.

Mennyezeti és falminták 3D-szkennelése

A 3D-s szkennerünk segítségével méretarányos digitális ábrákat készítünk ornamentikákról mint pl:  stukkó rozetta, stukkó-szalag. A fal- és mennyezeti dekorációkat mobil 3D kézi szkennerünkkel közvetlenül az épületről szkenneljük be. Szkenneléskor a legtisztábban kivehető és épen maradt díszitési területekere koncentrálunk. A 3D szkennelés azonnal elkezdhető, mert a 3D-s mobil szkennerünknél nincs szükség kalibrálásra vagy ragasztott jelölők alkalmazására. Az adatgyűjtés után a szkennelő szoftver a 3D szkennekből egy pontos poligonmodellt számol ki. Az épen maradt díszitési mintákról készült szkennek sokszorosításával és tükrözésével  3D-s grafikai programban rekonstruáljuk a teljes ornamentikát. Az általunk elkészített 3D modell alapján újrafelhasználható öntőforma készíthető. A hatványozottan sérült ornamentikák esetén az eredeti alak visszaállítása reverse engineeringgel történik. Ügyfeleink számára ez a szolgáltatás ugyancsak igénybe vehető.

Reverse Engineering lépései

fenykep egy propellerröl

1. Tárgy 3D digitalizálása

Az objektum minden területét különböző szögből szkenneljük.

3D digitalizalas propeller

2. Szkennek adatfeldolgozása

A 3D-s szkenneket megtisztítjuk, egyesítjük és egy 3D-s modellt fuzionálunk.

3D szken egy legcsavarrol CAD programban feldolgozva

3. Konvertálás CAD-ban

A 3D szkenn adatokat CAD kompatibilis adatokká alakítjuk.

Így érhet el minket

1084 Budapest, József utca 15-17

+36 30 858 4274

info@3dlab.hu