öntőformák és prototípusok

3D szkennelés Rapid Prototypinghoz, Reverse Engineering-hez és öntvénygyártáshoz

3D szkennerünkkel pontos 3D szkennt készítünk az ipar, az orvostudomány és az építőipar számára. A hordozható 3D szkenner gyors és hatékony 3D digitalizálást tesz lehetővé közvetlenül a helyszínen. Az általunk készített poligon modelleket kérésre átadjuk az összes gyakori 3D formátumban (STL, OBJ, PLY stb.). A 3D digitalizálás mellett az általunk beszkennelt tárgyak rekonstrukcióját és felületvisszaállítását is vállaljuk.

Öntvénygyártás és Rapid Prototyping

A 3D nyomtatóval egy mintamodell készíthető a beszkennelt tárgyról. A kinyomtatott tárgy öntőforma előállítására vagy analitikai tárgyként a Rapid Prototypinghoz (gyors prototípusgyártáshoz) alkalmazható.

Reverse Engineering

A Reverse Engineering-gel (visszamodellezéssel) a 3D szkenn adatok feldolgozhatóak, ezt követően CNC-géppel prototípus készíthető, illetve geometriai analízis végezhető a 3D CAD konstrukciós adatokkal.

3D szkennelés ipari célra

Ipari termékeket digitalizálunk Reverse Engineering-hez és Rapid Prototyping-hoz.

3D szken egy labrol

3D szkennelés orvosi célra

3D emberi test-szkennt készítünk orvosi segédeszközök elkészítéséhez.

3D szkennek egy kerek, fali ornamentikarol egyesitve az artec studioban

3D szkennelés restauráláshoz

A negatív formák előállításához ornamentikát és fali domborműveket szkennelünk.

3D szkennelés Reverse Engineering és Rapid Prototyping eljárásokhoz

A CAD szoftverben történő használathoz a 3D szkennelési adatok CAD adatokká alakíthatók. A CAD programban a beszkennelt 3D modell a meglévő CAD modellel minőségellenőrzés végett összehasonlítható. Egy prototípus legyártása CNC gépekkel (például CNC marással) vagy generatív gyártási technikákkal (például 3D nyomtatással) történhet. Így a hibák és gyengeségek időben felfedezhetők, amik alapján tovább optimalizálható a termék és a teljesítmény.

Termékek digitalizálása ipari célra

Számos iparági tárgyat szkennelhetünk nagy pontossággal (0.1 mm) és felbontással (0.5 mm). Mobil szkennerünkkel a 3D digitalizálást a helyszínen gyorsan és hatékonyan végezzük el. A szkennelési folyamat során az adatok akár kétmillió pont per másodperc sebességgel észlelhetőek, amelyek szimultán kerülnek feldolgozásra. A szkennelési adatokat szoftver segítségével megtisztítjuk, egyesítjük és egy poligon modellbe fuzionáljuk. A kész 3D modellt STL formátumban további használatra átadjuk.

Vevői kérésre a teljes Reverse Engineering-et is elvégezzük és a 3D adatokat STEP vagy IGES formátumban átadjuk. A 3D szkennelési adatok és a CAD-adatok geometriai összehasonlítása naplózásra kerül és az ügyfelek rendelkezésére áll. Emellett vállaljuk olyan alkatrészek, szerszámok, tervezési modellek és prototípusok rekonstrukcióját és felületvisszaállítását, amelyek nem rendelkeznek CAD adatokkal.

Testreszabott protézisek és ortézisek készítése 3D szkennelés segítségével

Az egyedi gyártású egészségügyi kellékek alapfeltétele, hogy szükségszerűen alkalmazkodniuk kell az emberek egyedi anatómiájához. A személyre szabott ortopédiai termékeknél a pontosság a legfontosabb cél annak érdekében, hogy a betegek orvosi igényei kielégítődjenek. A 3D szkennelési technológia használatával az emberi testrészek digitálisan pontosan rögzíthetők, így a manuálisan elkövetett hibamérések kiküszöbölhetők. Ezáltal a méretpontosság és az adatérték szintje megnő. A szkennelési adatok alapul szolgálnak olyan speciális orvosi segédeszközök előállításához mint a protézisek, ortézisek vagy kerekesszékek. A 3D digitalizálás kevés időt vesz igénybe, így az adatfeldolgozás még aznap megtörténhet. A 3D modell alapján elkészített öntőforma kevésbé költséges és munkaigényes, mint a hagyományos mintavételi eljárások.

3D test-szkenn készítése ortopédiai célra

Ortopédiai célokhoz a személyes igényekhez alkalmazkodva vállaljuk az emberi test különböző részeinek szkennelését. Hordozható 3D szkennerünk lehetővé teszi a mobil, akár otthoni szkennelést is. Az általunk használt szkennelési technológia során kibocsátott fény semmiféle veszélyt nem jelent az emberi szervezet számára. A test(rész) formája a digitalizáció során pontos rögzítésre kerül. További felhasználásra a kész 3D modellt a kívánt 3D formátumban kérésre átadjuk.

Ornamentikák rekonstrukciója és reprodukciója 3D szkenneléssel

A régi épületek felújításakor a mennyezeten és falakon meglévő dekorációs elemek az állapotromlástól függően részleges vagy teljes visszaállítást igényelnek. Az ilyen típusú díszítések rekonstrukciójához és reprodukálásához a 3D szkennelés kiváló megoldást kínál, mivel a részletes 3D digitalizálás kiváltja az időigényes manuális mérési és modellezési folyamatokat.

Mennyezeti és falminták 3D szkennelése

3D szkennerünk segítségével méretarányos digitális ábrákat készítünk ornamentikákról, mint pl.: stukkó rozetta, díszléc. A fal- és mennyezeti dekorációkat 3D kézi szkennerünkkel közvetlenül az épületről szkenneljük be. Szkenneléskor a legtisztábban kivehető és épen maradt díszítési területekre koncentrálunk. A 3D szkennelés azonnal elkezdhető, mivel 3D mobil szkennerünknél nincs szükség kalibrálásra vagy ragasztott jelölők alkalmazására. Az adatgyűjtés után a szkennelési szoftver a 3D adatokból egy pontos poligonmodellt számol ki. Az épen maradt díszítési mintákról készült szkennek sokszorosításával és tükrözésével 3D grafikai programban rekonstruáljuk a teljes ornamentikát. Az általunk elkészített 3D modell alapján újrafelhasználható öntőforma készíthető. A hatványozottan sérült ornamentikák esetén az eredeti alak visszaállítása Reverse Engineering (visszamodellezési) eljárással történik. Ügyfeleink számára ez utóbbi szolgáltatás ugyancsak igénybe vehető.

A Reverse Engineering (visszamodellezés) lépései

fenykep egy propellerröl

1. Tárgy 3D digitalizálása

A tárgy minden területét különböző szögből szkenneljük.

3D digitalizalas propeller

2. Szkennelési adatfeldolgozás

A 3D szkenneket megtisztítjuk, egyesítjük és egy 3D modellt fuzionálunk.

3D szken egy legcsavarrol CAD programban feldolgozva

3. Konvertálás CAD-ban

A 3D szkennelési adatokat CAD kompatibilis adatokká alakítjuk.

Így érhet el minket

1084 Budapest, József utca 15-17

+36 30 858 4274

info@3dlab.hu