Szobrok, mellszoborok, művészeti és kutatási gyűjtemények 3D digitalizálása

A 3D-s szkennelésel, háromdimenziós modelleket készítünk műtárgyakról múzeumok számára. A 3D modellek új lehetőségeket nyitnak a művészeti gyűjtemények bemutatására és közzétételére, mivel a 3D-s szkennelési adatok, 3D nyomtatók vagy CNC gépek segítségével felhasználhatóak az eredeti kiállítások másolatainak elkészítésére is.

A szkennelési szolgáltatáson kívül a generált 3D modellek további feldolgozása is szolgáltatásaink részét képezi, mint pl. ajándéktárgyak tervezése 3D modellezés alapján és 3D Rendering.

A mobil 3D szkennerünk ideális érzékeny és nehezen mozgatható tárgyak digitalizálására. A kézi szkenner akkumulátorral is működik, ezért kültéren és szűk helyen egyaránt használható.

A szkennelési folyamathoz nem szükséges ragasztott jelölők alkalmazása, illetve maga a szkennelési folyamat semmiféle fizikai sérülést nem okoz a tárgyban. 

A tárgy minden területét különböző szögből szkenneljük. A szkennelés során a formára és színre vonatkozó információk egyidejűleg kerülnek rögzítésre. 

A szkennek nagy pontossággal és nagy felbontássa keszülnek el. A szkennelés közben a készülék méretarányosan rögzíti a beolvasott objektum egzakt geometriáját.

A szkennelési adatokat szoftver segítségével megtisztítjuk, egyesítjük és egy poligon modellbe fuzionáljuk.

A számolás eredménye egy szines 3D-s modell, mely igazán részletgazdag geometriával és nagy felbontással rendelkezik.

A folyamat az adatok véglegesítésével zárul, a létrehozott 3D modellt ügyfeleink kérésére a kívánt formátumban adjuk át. 

A 3D szken modellek segítségével multimédiás tartalom is létrehozható mint pl. online galériák, interaktív installációk és videoanimációk amelyek integrálhatóak weboldalakba vagy közösségi média felületekre.

A kapott 3D adatokból a 3D nyomtatóval pontos másolatok készítünk el.

A 3D-s modelleket ki tudjuk nyomtatni méretarányosan vagy méretezetten.

A kinyomtatott darabokat előkészítjük a további lépésekhez. 

Végezetül a replikákat az eredeti kiállítási tárgyak anyag- és színtulajdonságait figyelembe véve, befestésre kerülnek.

A kész műtárgy repliakákát az ügyfelek ellenőrizhetik és átvehetik.

A múzeumok számára a 3D szkennelési technológia és a 3D nyomtatás teljesen új lehetőségeket nyit a kutatási és művészeti gyűjtemények bemutatására és publikálására.

A reprodukált műtárgyakkal állandó kiállítások rendezhetők anélkül, hogy az eredeti darabokat birtokolnánk.

A műtárgy replikák birtoklása megkönnyíti és lehetövé teszi a múzeumok közti műtárgyak kölcsönzését, mivel ezekkel tökéletesen helyettesíthetőek az eredeti darabok.

Egy 3D szkenn modell különböző alkalmazásai

Egy 3D szkenn modell műemlékvédelemre, marketingre és pontos másolatok készítésére egyaránt használható.

E célok érdekében szobrokat szkennelünk, és egy optimalizált 3D-s modellt adunk át STL fájlként. Igény szerint 3D nyomtatást is vállalunk formaépítéshez, és 3D renderelő képeket is készítünk.

3D szkennelés és 3D modell optimalizálás​

3D szkennerünkkel a műtárgyak pontos geometriáját rögzítjük. Ezután a 3D szkennelési adatokból kiszámítjuk a 3D modellt és optimalizáljuk a 3D grafikus programban.

3D szkennelés műemlékvédelemhez

A nyers és a feldogozott 3D modellt STL fájlként átadjuk az adatarchiváláshoz.

3D szkennelés öntéshez

Az általunk véglegesített 3D-s modellelek alapján, részletes miniatűr modellek önthetőek ki szobrokról és egyéb művészeti tárgyakról. 

3D szkennek 3D rendering képekhez

A beszkennelt műtárgyakról promóciós anyagok tervezéséhez nagy felbontású 3D rendering képeket készítünk.

Művészeti gyűjtemények bemutatása 3D szkennekel

A múzeumok számára a műtárgyak számítógépes megjelenítése új lehetőségeket nyit a reklámanyagok gyártásánál. Képek, videók és online galériák hozhatók létre texturált 3D-s modellekkel. Ezek a tartalmak a honlapon, az online és közösségi média felületein ideálisak marketingcélú felhasználásra.

A 3D renderinghez és a 3D online galériához egy poligon redukált 3D-s modellt készítünk textúrával.

1. Eredeti kép

A fotorealisztikus megjelenítés szempontjából meghatározó a szkennelési modellek részletes pontossága és a textúrának a képélessége és képfelbontása. 

2. 3D-s modell

Az általunk használt 3D szkenner rögzíti a művészeti tárgyak pontos geometriáját, így a szkennelési szoftver az adatokból valós 3D modellt hoz létre.

3. 3D-s modell textúrával

A kézi szkenner mellett fotogrammetriát is használunk a még igényesebb textúra eredmények eléréséhez. 

3D Rendering és 3D viewer

Az adatok elkészítése és optimalizálása után a kész modellek feltölthetők online galériákba a 3D viewer alkalmazással.

Megőrzés, helyreállítás és reprodukció 3D szkenneléssel  

Mobil 3D szkennerünkkel műemlékvédelmi célokhoz különböző méretű szobrokat digitalizálunk. A 3D digitalizálás lehetőséget biztosít a kül- és beltéri műtárgyak, illetve kiállítások archiválására, konzerválására és restaurálására. A szkennelt tárgyat a 3D digitalizáláshoz szükségtelen mozgatni és jelölésekkel ellátni. Így az értékes műalkotások 3D szkennelése bárminemű veszélyeztetés nélkül elvégezhető.

A konzerváláshoz és a tudományos vizsgálatokhoz nagyfelbontású és méretarányos 3D modellt készítünk.

A 3D digitalizálás kiváló dokumentációs lehetőség a rongálódással fenyegetett szobrok valósághű megőrzéséhez.

A közterületen elhelyezett szobrok illetve a múzeumi műtárgyak archiválás céljából digitalizálhatóak.

Az archivált 3D szkennelési adatok felhasználhatók a szobrok illetve kiállítási tárgyak megőrzési, helyreállítási és reprodukciós céljaihoz. A digitális ábrák felhasználhatóak öntőformák készítéséhez, amelyek alapján méretarányos reprodukciók gyárthatóak.

A restaurátorok precíz munkavégzését segíti az a tény, hogy a részletes 3D szkennelési modelleken pontos méréseket lehet elvégezni, mivel minden szögből megvizsgálhatóak.

Egyedi termékek létrehozása 3D-s szkennekel

A 3D Lab-nál 3D szkenn adatokbol már számos terméket hoztunk létre múzeumi szuvenírboltok számára. A mintamodell előállításához a szükséges összes velejáró munkát vállaljuk. Továbbá különböző szkennelési adatok alapján, kérésre egyedi ajándéktárgyakat is létrehozhatunk. Az egyedi ajándektárgyak és termékek létrehozásához a 3D-s szkennek modelljeit grafikus programban újratervezzük.

1. Címer

A műtargyak 3D digitalizálása révén egyedi termékek hozhatók létre forgalmazási célokhoz. Ezek a termékek mint pl: mellszobor, szobor es egyébb műveszeti tárgyak részletes miniatűr modelljei, amik a 3D-s precíz szkennelési modellek alapján legyárthatóak.

2. 3D szken címer

A digitális 3D modelleket nemcsak szobrok pontos példányainak előállítására lehet használni, hanem lehetőség van a 3D-s miniatűrök számítógépes módosításaira ill. más 3D-s szkennelési modellekkel kombinálva újraértelemezni azokat.

3. 3D modell címer

Az új digitális alkotásokból ajándéktárgyakat, például kulcstartókat, hógömböket vagy zenedobozokat lehet készíteni. A 3D-s modellek átalakíthatóak dombormű motivumokká is, amik díszítőelemkként jelennek meg mágneseken, szappanokon, ékszereken vagy csészéken.

3. Címer medál

A miniatűr modellek elkészítéséhez számos anyagokat használhatóak mint például üveg, műanyag, porcelán, bronz etc.

Így érhet el minket

1084 Budapest, József utca 15-17

+36 30 858 4274

info@3dlab.hu